Referenssit

Meilahden sairaalan Potilastorni, Helsinki

Urakka

LVI-peruskorjaus

Paikkakunta

Helsinki

Tilaaja

HUS-Kiinteistöt Oy

Valmistuminen

2014

Bruttopinta-ala

35 600 brm2, 115 000 brm3

Keskellä Meilahden korkeinta kalliota seisoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suurin sairaala. Vuonna 1965 valmistunut, suojeltu tornisairaala on peruskorjattu täysin vuoden 2014 loppuun mennessä. Kohde on HUS:n historian suurin investointihanke ja Saipu Oy on toiminut sairaalan LVI-urakoitsijana.

Rakennuksen kaikki sisäosat uusitaan pääosin vuodeosastokäyttöön ja alempiin osiin tulee teho-osasto ja opetustiloja. Myös julkisivu uusitaan täydellisesti kaksoisjulkisivuksi vanhan visuaalisen värimaailman mukaan. Tornisairaalan huipulle rakennetaan oma ilmanvaihtokonehuone yli 60 metrin korkeuteen.

Uuden talotekniikan asennus peruskorjattavaan rakennukseen on haastavaa – matala huonekorkeus asettaa jo omat rajoitteensa. Meilahden sairaalan LVI-asennustyöt on suoritettu 3D-tietomallinnusta käyttäen. 1960-luvun rakennusajoista talotekniikan määrä on kaksinkertaistunut, joten ahtaisiin tiloihin tehtävä asennustyö vaatii erityistä ammattiosaamista. Uutta kohteessa on myös maalämmön käyttö lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä.

Kaikissa LVI-ratkaisuissa on otettu huomioon potilasturvallisuus ja hygieenisyys.