Referenssit

TYKS T-sairaala, Turku

Urakka

IV

Paikkakunta

Turku

Tilaaja

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Valmistuminen

2013

Bruttopinta-ala

39 000 brm2

Uudessa T-sairaalassa on kiinnitetty erityistä huomiota ilmastointijärjestelmään. T-sairaalan G-osan IV-urakan on toteuttanut Saipu Oy. 3,5 vuotta kestäneen projektin laajuus oli noin 40 000 brm2 ja sen rakentamiseen osallistui Saipulta 30 henkilöä.

Sairaalassa on paljon eristystiloja, jotka vaativat joko yli- tai alipaine-eristystä ympäröivästä tilasta. Rakennuksessa on 14 ylipaineistettua leikkaussalia, joissa ilmanvaihto on monikymmenkertainen muihin tiloihin nähden. Leikkaussaleissa käytetään ns. laminaarivirtausjärjestelmiä, jossa ilma kiertää siten, ettei leikkausalueelle tule bakteereita ja muita epäpuhtauksia.

Ilmastointijärjestelmä sisältää Saipun toteutusalueella mm. noin 40 kilometriä ilmanvaihtokanavia. Rakennuksessa on 36 ilmastointikonehuonetta, jotka on sijoitettu kuuteen talon ulkopuoliseen torniin. Yleensä IV-konehuone sijaitsee talon katolla, mutta T-sairaalassa tekniikkatornit rakennettiin talon viereen, jotta huoltotilanteissa tekniikkatornit voidaan sulkea kerroskohtaisesti häiritsemättä talon muuta toimintaa.